Proteïne dieet voor beginners

maart 16, 2022

Je bent het vast al wel eens vaker tegen gekomen als je op zoek bent naar een snelle en verstandige manier om af te vallen. Het proteïnedieet is tegenwoordig razend populair en dat is natuurlijk niet om niks. Het proteïne dieet heeft zijn effectiviteit al lang en breed bewezen en wordt ook veel aangeraden door deskundigen. Het andere woord voor proteïne dieet is eiwitdieet en dat zegt jou waarschijnlijk vast al wat meer. Eiwitten en proteïne is hetzelfde. Het eten van eiwitten zorgt ervoor dat je minder andere vetten nodig hebt en geeft eerder een voldaan gevoel zodat je niet teveel eet en niet veel honger hebt. Eiwitten helpen jouw lichaam om snel spieren op te bouwen en daarnaast zijn eiwitten moeilijk te verbranden. Dit klinkt misschien tegenstrijdig aangezien je wilt afvallen maar om eiwitten te verbranden gebruikt je lichaam overtollig vet en dat is natuurlijk wat je wil! Eiwitten zijn vooral te vinden in vis, peulvruchten, noten, vlees, eieren, en schaaldieren. 

Het is natuurlijk logisch dat een eiwitdieet een makkelijke aantrekkelijke manier is om af te vallen. Maar of het ook gezond is? Hierover zijn de zeer meningen verdeeld. In een korte tijd werken eiwitrijke diëten wel goed, maar hoe langer mensen op dieet gaan, hoe groter het potentiële gevaar. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een op eiwitten gebaseerd dieet de concentratie van het goed bestudeerde aminozuur homocysteïne verhoogt. Dit aminozuur wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bovendien kan het consumeren van grote hoeveelheden eiwit schadelijk zijn voor de darmflora en de nieren. Het gaat daarbij vooral om de gevolgen van langdurig diëten. De meningen zijn verdeeld of de conclusies van alle bevindingen juist zijn.

Het is natuurlijk lastig om te bepalen welk dieet het beste bij jou past. Vraag daarom eerst advies van een coach of diëtist voor dat je begint met een soort dieet.

Geef een antwoord